KOMUNIKÉ ŠPANIELSKEHO VEĽVYSLANECTVA PRI PRÍLEŽITOSTI TERORISTICKÝCH ATENTÁTOV

16.03.2004 Celý región

11. marec - európsky 11. september\r\n\r\nNa 11. marec budú Španieli a Európania dlho spomínať ako na deň, kedy dvesto životov -prevažne mladých, vrátane niekoľk...
11. marec - európsky 11. september

Na 11. marec budú Španieli a Európania dlho spomínať ako na deň, kedy dvesto životov -prevažne mladých, vrátane niekoľkých detí- vyhaslo kvôli nezmyselnosti barbarstva a terorizmu.

Hoci šlo o prímestské vlaky, bola to medzinárodná masakra. Obete boli trinástich rozličných národností. Každí tretí človek zasiahnutý explóziou nebol Španiel. Fanatizmus je nákazlivý a nepozná hraníc. Výbuchy v Madride sú európskym 11. septembrom. “ Terorizmus, ” -napísalo sa- “ pôsobí ako heroín: dávky musia byť čím ďalej tým silnejšie, aby sa účinok udžal. ”

Ak tieto teroristické atentáty prekročili všetky hranice morálky, masová mobilizácia občanov manifestujúcich vo všetkých španielskych mestách (vyše 2 miliónov v Madride, 11 v celom Španielsku) a v početných európskych mestách tiež prekročili všetky predstaviteľné hranice.

Prejavená jednotnosť a odhodlanie Európanov sú zárukou toho, že terorizmus bude porazený demokraciou. Nikomu z nás nemôže byť cudzia táto nesmierna tragédia: ako bolo vidieť na transparente mladého manifestanta v Madride, ktorého fotografiu uverejnil aj istý sobotňajší slovenský denník: “ V TOM VLAKU SME SA VIEZLI VŠETCI. ”

Španielske veľvyslanectvo sa chce poďakovať za neprestajné a početné prejavy sympatie a solidarity prichádzajúce od slovenských štátnych orgánov a občanov. Informuje, že pre všetkých tých, ktorí by chceli vyjadriť svoj odpor a bolesť spôsobené teroristickými atentátmi, bude do utorka do 17:00 h. sprístupnená kniha kondolencií.
 

Vyberte región